Stor Efterspørgsel på Danske Biler i Udlandet

Danmark kan ikke rigtigt pryde sig af, at være et land, der producerer en helt masse nye biler. Det er ikke rigtigt her innovationen og produktionen af biler sker. Men kigger vi på tallene over import og eksport, så ser vi en ekstrem stigning i eksporten af biler fra Danmark. Hvordan kan det dog være?

Vi har kigget nærmere på sagen, og det er faktisk en ganske interessant historie. Det viser sig nemlig, at det ikke er nye biler, der bliver eksporteret fra Danmark. Det er måske ikke så overraskende i sig selv: hvorfor skulle nogen dog være interesserede i at bruge Danmark som et unødvendigt (og dyrt!) mellemled til bil-import? Nej, det er derimod vores brugte biler der eksporteres i hobetal. Hvis der er noget vi er gode til at ?producere?, så er det nemlig værdifulde brugte biler. Hvilket også kan lyde meget underligt. Men det giver faktisk mening, når man dykker lidt ned i sagerne.

Lad os tage et ganske konkret eksempel, med Bjarne der arbejder her på redaktionen. Det var nemlig ham der gjorde os opmærksom på, at det her marked overhovedet fandtes. Han stod og skulle sælge sin gamle bil, og ønskede selvfølgeligt at få flest muligt penge for den. Så han kiggede lidt rundt, og ledte efter forskellige steder hvor han kunne sætte den til salg. I sin søgen faldt han så over Yupex: en dansk virksomhed der importerer og eksporterer biler. Yupex kunne tilbyde Bjarne en betydeligt bedre pris på en brugt Golf, end han var blevet tilbudt hos de forskellige brugtvognsforhandlere.

Bjarne undrede sig selvfølgeligt over, hvordan det kunne betale sig for en virksomhed som Yupex at sende brugte danske biler på tværs af grænser. Fandtes der virkeligt så mange købere derude, der var sultne efter brugte biler fra Danmark? Så han stillede spørgsmålet til os, og mysteriet var noget der greb alles opmærksomhed. Vi var simpelthen nødt til at finde ud af, hvordan det kunne hænge sammen.

Da vi kom til bunds i mysteriet var det ikke længere så mystisk: det gav faktisk ganske god mening! Det viser sig nemlig, at vi danskere er ret gode til at passe godt på vores biler. Vi har meget skrappe trafikregler, opfører os generelt pænt i trafikken og kører på gode asfalterede veje. Samtidig er Danmark et meget fladt land, hvilket også skåner motoren og resten af maskineriet. Alt i alt er brugte biler fra Danmark altså i rigtig god stand: specielt sammenlignet med mange andre lande i Europa.

Dette skal så holdes sammen med den enorme efterspørgsel på brugte biler i flere østeuropæiske lande. Her er udbuddet af brugte biler ganske begrænset, mens prisen på nye biler er for høj til at alle kan følge med. Det resulterer selvfølgeligt i, at der importeres brugte biler fra andre lande: og særligt danske brugte biler er i høj kurs her, fordi de er i så god stand.